etusivu
elinkeinot
asuminen
koulut
harrastukset
luonto
matkailu
historiaa
 
Luontopolku

LUONTO | LETTO-MARISTO | LUONTOPOLKU

Siiponjoen luontopolulla näkee Kalajokista maisemaa parhaimmillaan; Siiponjoen hiekkakanjonit, Kourinkallion muinaishaudat ja vanhat järvimaisemat. Luontopolun varrella tukikohtina toimivat kaksi laavua ja Särkijärven rannalla oleva kota kahvinkeitto- ja makkaranpaistopaikkoineen.
 
Siiponjoki.
Siiponjoki.

Talvella luontopolku on suosittu hiihtoreitti.

Luontopolun lähtö- ja paluupaikka ovat aivan valtatie-8:n tuntumassa lähellä Tapion Tupaa. Reitin kokonaispituus on 20 kilometriä mutta väliltä voi poiketa 10 tai 6 kilometrin reitille. Hyvien opasteiden ansiosta tottumatonkin luonnossaliikkuja voi lähteä polulle turvallisin mielin.

Polku polveilee mielenkiintoisissa maisemissa. Kuivien kankaiden lisäksi reitti kulkee myös soilla ja kosteikoilla, jotka on varustettu tukevilla pitkospuilla.

Kuorinkallion vanhat haudat ovat peräisin niiltä ajoilta, jolloin kallioiden ympärillä lainehti vielä meri. Nyt paikka on 35 metriä merenpinnan yläpuolella!

Siiponjoen kosket ja rantojen jyrkät, paikoin jopa 30 metriä syvät hiekkakanjonit, ovat luontopolun erikoisinta nähtävää ja koettavaa. Siiponjoen rannalla suuren kuusen juurella on laavu ja kahvinkeittopaikka. Joen rannalle voi laskeutua portaita pitkin, joiden käyttöä suositellaan, koska arat rinteet kuluvat nopeasti ja menettävät luontoarvonsa, jos sadat ihmiset liikkuvat portaiden ulkopuolella.

Särkijärvellä Kalajokiset ovat muinoin paimentaneet karjaansa. Muistona noilta ajoilta on yhä vanhojen karjamajojen perustuksia.

Keväinen Siiponjoki.
Siiponjoen uomaa.
Metsästä on saatu puuta rakentamiseen ja polttoainetta lämmittämiseen. Myös henkistä voimaa on haettu metsästä. Polun varrella on ikivanha halausmänty, jota halaamalla on uskottu voiman siirtyvän voimakkaasta puusta ihmiseen. Monet käyvät yhä halausmännyn luona saamassa uutta sykettä elämäänsä. Vanhaan tervaperinteeseen voi tutustua Kourin vanhalla tervahaudalla.
 Särkkäin puupolkua.
Hiekkasäkkien ranta-alueella on rakennettuja Särkkäin puupolkuja yhteensä n. 8 km. Puupolut ovat niin leveitä (1,2 m), että lastenvaunuilla ja pyörätuolilla voi niillä hyvin liikkua. Rantareitti alkaa leirintäalueelta ja jatkuu pakkojen yli ja rantahiekan läpi Merisärkälle, Lokkilinnaan, Rantakallaan ja siltä Aurinkohiekoille ja Tahkokorville päättyen Keihäslahden poukamaan, Poukamakodalle ja lintutornille.
 
Rantareitti lyhentää yhteyttä Vihasniemen ja Leton kesämökkialueilta Hiekkasärkkien matkailualueelle. Ympäristökeskus ylläpitää luontopisteen kotaa, lintutornia ja nuotiopaikkaa. Etäisyys leirintäalueelta Poukamakotaan on 4,3 km, Aurinkohiekoilta 2 km ja Tahkokorvilta kodalle 1,7 km.